“Kontakt je lahko dober in ustvarjalen le toliko, kolikor je na voljo zadostna in primerna podpora.” (Laura Perls)
fotografija Petra Štirn Janota

Petra Štirn Janota

Specializantka geštaltske psihoterapije (Inštitut GiTa), doktorica pedagoških znanosti (Filozofska fakulteta v Ljubljani)

O meni

Sem specializantka gestalt psihoterapije. Izobraževala sem  se na GiTi – Inštitutu za geštaltsko terapijo, ki je del Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP) ter akreditiran inštitut Evropske zveze za Geštalt terapijo (EAGT) in Evropske zveze za psihoterapijo.

Pred  študijem gestalt psihoterapije sem zaključila doktorski študij pri  na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Doktorirala sem pri profesorju dr. Robiju Krofliču na temo prosocialnega in moralnega razvoja.

Področje vzgoje, njenih prikritih, posrednih in neposrednih vplivov me je zanimalo že od nekdaj. Svojo poklicno in raziskovalno pot sem zato najprej posvetila vzgojnim vprašanjem o smislu vzgojnih teženj in zahtev, o pomenu izkušenj in doživetij, ki otroka/mladostnika podpirajo pri razumevanju sveta, presojanju in odločanju za dobro skupnosti in njega samega. V iskanju odgovorov sem naletela na pomen umetnosti, ki omogoča doživet način vstopanja v svet in izražanje sebe v svetu, ter na pomembnost odnosov, ki gradijo identiteto posameznika.

Ta vprašanja in raziskovanja so me pripeljala tudi na področje Geštalt psihoterapije, ki je s fenomenološkim in eksistencialnim pristopom obogatilo, tudi spremenilo mene,  moj pogled in način srečevanja z drugim-i.

Danes delujem kot psihoterapevtka, kot kreativna vodja Zavoda PETIDA ter kot predavateljica in svetovalka s področja predšolske vzgoje in teorije vzgoje. Posebno pozornost posvečam vlogi umetnosti v vzgoji in izobraževanju.

O psihoterapiji

Moje psihoterapevtsko delo je usmerjeno k temu, da posameznik krepi lastne zmožnosti soočenja z življenjskimi problemi in svobodno, pristno ter ustvarjalno izrazi svoje bivanje v svetu.

V ospredje postavljam kontakt, ki ga razumem kot »ples« med menoj in klientko/klientom.  Pozorna sem na načine kako klientka/klient kontaktira z okoljem, z mano in z drugimi, kako se v procesu kontaktiranja prilagaja, diferencira in spreminja. Ob tem pa s klientko/klientom v skupnem »plesu«, skozi pogovor in druge kreativne oblike dela (delo s telesom, izražanje skozi gib, podobe) odkrivava ustrezne načine podpore, ki bodo širile njeno/ njegovo zavedanje in ji/mu odpirale pot k spontanemu, ustvarjalnemu in avtonomnemu odzivanju v konkretnih življenjskih situacijah.

Moje delo poteka v stalnem supervizijskem procesu, to pomeni, da moje delo spremlja usposobljeni supervizor. Na ta način zagotavljam visoko raven kakovosti in varnosti psihoterapevtske prakse, ki jo izvajam. Pri svojem delu sem zavezana etičnemu kodeksu Društva SLOGES (Slovenskega društva za geštalt terapijo) in SKZP (Slovenske krovne zveze za psihoterapijo).

Lahko se naročite na uvodni razgovor ali me vprašate karkoli, kar vas zanima v zvezi s terapevtskim procesom.

Lokacija

Psihoterapijo izvajam na Ravnah na Koroškem in v Ljubljani. Po dogovoru lahko psihoterapija poteka tudi na daljavo – preko aplikacije ZOOM.

Cena

Cena individualne psihoterapije v trajanju 50 minut je 50 EUR.

Kontakt

Psihoterapija, svetovanje in izobraževanje, Petra Štirn Janota s.p.
Trg svobode 20, 2390 Ravne na Koroškem

Telefon: +386 (0)31 656 974
E-pošta: petra@gestalt-terapija.si